Pijn bij de seks: dit kan verlichting geven

vaginal-pain_aUit recent onderzoek aan de Indiana University blijkt dat 30% van de vrouwen tussen 18 en 59 jaar regelmatig pijn heeft bij het vrijen.

Bijna 1 op 3 is een nogal schokkende hoeveelheid en over dit onderwerp wordt veel te weinig gecommuniceerd.

Immers: seks moet altijd maar leuk, lief en geweldig zijn.

Veel vrouwen gaan ervan uit dat wat pijn bij de seks normaal is, of dat ze er gewoon doorheen moeten. Dit is echter een gevaarlijke manier van denken: seks hoort na een aantal keren vrijwel pijnloos te zijn. Wie blijft vrijen met pijn, gaat na verloop van tijd seks associëren met dat gevoel. De mentale stress die daarmee gepaard gaat, verergert de situatie alleen maar.

Er zijn verschillende voor pijnlijke seks bij vrouwen. Je kan vaginisme hebben (dan zit je echt op slot en mag je zeker niet forceren) cystes of tumoren op de eierstokken of in de baarmoeder, endometriose, etc.

Ook een bacteriële infectie of een soa als chlamydia maakt seks soms behoorlijk onprettig.

Andere redenen: het maagdenvlies is taai en nog niet helemaal weg, de partner is wel erg groot geschapen of het standje dat jullie bedrijven is voor de vrouw niet goed.

Belangrijk is om altijd naar je huisarts te gaan als de pijn aanhoudt. Die kan je eventueel doorsturen voor meer gespecialiseerde hulp. Of dat nu een gynaecoloog, een psycholoog, seksuoloog of fysiotherapeut is.

Daarnaast zijn er ook enkele maatregelen die je zelf kan nemen om de pijn zoveel mogelijk te verzachten, meldt HLN vandaag.

- Glijmiddel: niet alle vrouwen produceren zelf genoeg vocht om de seks aangenaam te maken, dus wat speciaal glijmiddel (geen gewone crèmes en vaseline gebruiken) kan nooit kwaad.

- Voorspel: vaak beginnen paren aan de daad, ver voor de vrouw opgewonden genoeg is om de penetratie aangenaam te houden. Neem extra veel tijd voor de ‘kisting & petting’, dan is de kans op pijn al stukken minder.

- Vrouwen, neem het heft in handen: de eerste penetratie kan behoorlijk oncomfortabel zijn, dus neem de penis van je partner in handen zodat je zelf kan controleren hoe snel en hoe ver het gaat.

- Standjes: niet allemaal zijn ze even aangenaam. Als je partner je baarmoederhals raakt, is dat allesbehalve een fijn gevoel. Probeer dus uit wat voor jou het beste werkt, en in welke positie je het best de diepte, hoek en het tempo kunt controleren.

- Ga oraal: penetratie hoeft niet per se deel uit te maken van je seksleven. Als je bijvoorbeeld met een infectie zit, of nog in behandeling bent voor een ander probleem, is het belangrijk om niet op je tanden te bijten tijdens de seks. Stop wanneer het pijn doet, en schakel over op andere vormen van seks.

- Bekkenbodemspieren: deze spiergroepen zijn zeer belangrijk tijdens het vrijen. Als deze te strak staan, wordt het al een pijnlijke boel. Oefen de dag in het op- en ontspannen van de spieren, zodat je je bewust kan ontspannen tijdens het vrijen.

- Ademhaling: Wie pijn heeft, gaat gespannen en onregelmatig ademen. Neem trage, diepe teugen lucht om de spanning minimaal te houden. In door je neus, uit door je mond.

Lees ook:Pijn bij het vrijen?
Lees ook:Ook mannen kunnen pijn bij seks hebben
Lees ook:Een kwart van de vrouwen ervaart weleens pijn bij het vrijen
Lees ook:De orgasme-kloof
Lees ook:Nog even over pijn bij het vrijen na een bevalling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>