Pas op voor ‘stealthing’: mannen die stiekem hun condoom afdoen tijdens de seks

Stealthing_is_Rape

Er is een nieuwe sekstrend en het is niet leuk. ‘Stealthing’ heet het en het betekent dat een man tijdens de seks stiekem zijn condoom afdoet, vlak voordat hij zal klaarkomen. De gevolgen: bevruchting en soa’s krijg je als vrouw er gratis bij.

Het wordt terecht ook wel ‘een vorm van verkrachting’ genoemd. Juriste Alexandra Brodsky onderzocht het fenomeen en schreef een rapport in opdracht van de Columbia Journal of Gender and Law.

Zo beschrijft ze digitale online wereld van mannen die seks hebben zonder bescherming en zonder instemming van hun partners, ongeacht het geslacht van die partner. Mannen ook die elkaar online aanmoedigen om aan stealthing te doen zonder medeweten van hun partner. Brodsky stelt dan ook dat het een handeling is van geslachtsgebonden geweld dat een aantal burgerlijke en strafwetten schendt. ‘Een vorm van verkrachting’ dus.

De juriste begon dit fenomeen te bestuderen nadat ze najaar 2013 tot het besef kwam hoeveel van haar vriendinnen worstelden met dergelijke vormen van seksuele mishandeling. Er was sprake van schaamte en verwarring. Gepleegd door sekspartners die niet tot de algemeen geldende normen behoren van het erkende seksueel geweld, maar er toch veel gelijkenissen mee vertonen en zeker een gebrek aan respect hebben.

Gezien de gelijkenissen tussen stealthing en seksueel geweld, (beiden zijn geworteld in de overtuiging van mannelijke dominantie en suprematie) gelooft Alexandra Brodsky dat er redenen zijn voor de slachtoffers om een rechtszaak aan te spannen. Ze wijst daarvoor op reeds bestaande instrumenten binnen het rechtssysteem.

Slachtoffers ervaren zowel emotioneel, fysiek en financieel leed waarvoor de wetgeving een vergoeding kan voorzien of alleen al de kans kan bieden om gehoord en gewaardeerd te worden. Maar Brodsky erkent ook dat de systemen ter ondersteuning van slachtoffers van seksueel geweld vaak het tegenovergestelde doen. Daarom stelt ze voor om een nieuw statuut te geven aan de slachtoffers niet enkel om hun klachten neer te leggen of een rechtszaak aan te spannen, maar ook om gehoord te worden en een nieuwe woordenschat te ontwikkelen om over meer vormen van seksueel geweld te kunnen praten.

Dit zal zowel preventief als bij het herstellen van de veroorzaakte schade nuttig zijn.
Brodsky wilde met name aantonen dat de vaak voorkomende ervaring van ‘slechte seks’ gebruikt wordt terwijl er eigenlijk sprake is van seksueel geweld.

Lees ook:Kan een vrouw een man verkrachten? Het antwoord is JA
Lees ook:Vaginisme: je wilt wel, maar kunt geen seks hebben
Lees ook:Weing lol in seks vanwege sekueel geweld
Lees ook:Veel sletten verwacht op Slutwalk aanstaande zaterdag
Lees ook:65+ vrouwen masturberen meer dan mannen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>